Slecht nieuws vertellen

Slecht nieuws vertellen

13 april 2023 Redactie Bakelgeert

Hoe vertel je je kind dat een dierbaar iemand ziek is?

Slecht nieuws vertellen aan je kind kan moeilijk en hartverscheurend zijn. Maar als iemand van wie jullie allebei houden ziek is en niet meer beter wordt, is het belangrijk om open en eerlijk te zijn. Zo help je je kind te begrijpen wat er aan de hand is. Hoe je dit aanpakt? Wij geven tips.

Praten met je kind is het allerbelangrijkst. Kies een moment uit waarop je kind rustig is en er genoeg tijd is om te praten. Bedenk van tevoren wat je wilt zeggen en hoe je dat gaat doen. Gebruik makkelijke woorden die je kind begrijpt en zorg dat je voorbereid bent op vragen die je kind kan stellen. Luister naar je kind en geef zo eerlijk mogelijk antwoord. Je kunt ook vertellen wat er gaat gebeuren.

Emoties: In zo’n gesprek is het helemaal niet erg dat je kind ziet dat je het zelf ook moeilijk hebt met het nieuws en verdrietig of zelfs boos bent. Zo leert je kind dat ook die gevoelens bij het leven horen en er gewoon mogen zijn.

Hulp bieden: Je kunt natuurlijk ook iets doen om te laten zien dat jullie er voor de zieke zijn. Ga bijvoorbeeld samen op bezoek bij deze persoon. Daarnaast kan je kind een tekening maken of helpen bij kleine klusjes om ook zelf iets te betekenen voor de zieke.

Vragen staat vrij

Heb je vragen over het vertellen van slecht nieuws aan je kind? Of andere vragen over opgroeien? Stel ze aan het CJG via telefoon of e-mail.