Centrum Jeugd en Gezin

Centrum Jeugd en Gezin

21 november 2022 Redactie Bakelgeert

Je kind in zijn kracht zetten, hoe doe je dat?

Soms komt een kind niet lekker tot bloei. Het laat over zich heen lopen, wordt onzeker en trekt zich terug. Contact maken met anderen wordt daardoor lastiger. Dit alles heeft een behoorlijke impact op een kind. Hoe zet je als ouder jouw zoon of dochter dan in zijn of haar kracht?

Allereerst is het belangrijk om je kind een veilig gevoel te geven. Zo kun je helpen het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Probeer bijvoorbeeld regelmatig iets nieuws uit. Moedig je kind aan om mee te doen. Praat op een positieve manier over wat er gaat gebeuren en stel je kind op zijn gemak. Eventuele lastige dingen verdeel je in stapjes. En leer dat het mogelijk is om grenzen te stellen en dat het goed is om je daaraan te houden.

Luisteren naar gevoelens

Ook belangrijk: stimuleer je zoon of dochter om gevoelens uit te spreken en luister goed naar hem of haar. Is je kind bijvoorbeeld boos of verdrietig? Zeg dan niet dat het zich niet moet aanstellen. Maar accepteer en benoem die gevoelens juist. Praat daarnaast over je eigen gevoelens. Zo leert je kind beter om te gaan met emoties.

Succeservaringen

Eén ding is zeker: jouw kind kan veel zelf. Laat zien dat je daar vertrouwen in hebt. Want succeservaringen zorgen voor een positieve eigenwaarde. En daarmee zet je jouw kind écht in z’n kracht.

Vragen staat vrij

Heb je vragen over het in je kracht zetten van je kind? Of andere vragen over opgroeien? Stel ze aan het CJG via telefoon of e-mail.