Dalton: reflectie in portfolio

Om het eigenaarschap en het reflectief vermogen van de kinderen verder te vergroten, werken we sinds kort met een portfolio.
Alle kinderen hebben een map waarin zij laten zien waar ze trots op zijn én waarom. Want juist door te (leren) reflecteren worden kinderen wijzer.
Voor de kleuters en de kinderen van groep 3 is dat natuurlijk nog best moeilijk. Daarom bekijken we wat haalbaar is. Kinderen van hogere groepen helpen mee om de reflectie goed op papier te krijgen.

Daarnaast beschrijft de leerkracht op basis van de afgelopen periode hoe zij/hij naar uw kind kijkt. Dat doen we aan de hand van de persoonlijke ontwikkeling (waaronder welbevinden en de daltonwaarden vallen) en de leeropbrengsten (alle vakgebieden). Bij de laatste hebben we afgesproken dat we geen cijfers laten zien, maar dat de leerkracht beschrijft op welke doelen zoal vooruitgang is geboekt en waar ontwikkeling aandacht behoeft. Wel voegen we de Citoresultaten toe, zodat u kunt zien hoe de ontwikkeling van uw kind zich verhoudt tot de landelijke ontwikkeling.
Ook willen we de kinderen duidelijk maken dat ze trots mogen zijn op hun ontwikkeling, door ook daar expliciet aandacht aan te besteden.

Na de voorjaarsvakantie krijgen de kinderen voor het eerst hun portfolio mee naar huis.
U zult zien dat dat nog niet op alle punten gevuld is. Sommige kinderen hebben al een aantal taken in de map gestopt, anderen nog maar een paar. Dat is op dit moment nog niet erg. Het is een map die dit schooljaar (en natuurlijk daarna) zal groeien.

Wat kunt u als ouders met uw kind doen met het portfolio?
Bekijk samen de taken die uw kind in het portfolio heeft gestopt. Praat er met elkaar over, net als over de Citoresultaten (vanaf groep 4 – eerder mag, maar is moeilijker). De kinderen kunnen zelf al goed uitleggen hoe ze kijken naar de ontwikkellijnen van Cito.
Daarnaast is het de bedoeling dat aan het eind van het schooljaar 5 ‘trots-taken’ mee mogen naar het volgend schooljaar. Die blijven de hele schoolloopbaan in de map zitten. Heeft uw kind nu al meer dan 5 taken in de map, dan kunt u samen met uw kind bepalen welke taken er wel en welke niet in de map blijven zitten, maar thuis opgeruimd worden.

Tot slot vinden in maart de voortgangsgesprekken plaats (zie kalender). Deze zijn in de plaats gekomen van de rapportgesprekken en zijn een vervolg op de startgesprekken van begin dit schooljaar. Bij elke groep hangt vanaf komende week een intekenlijst om aan de gesprekken deel te nemen. Het is belangrijk dat uw kind hier ook bij aanwezig is.
Komt u zelf niet op school (bijv. omdat uw kind zelfstandig naar school gaat), dan kunt u met uw kind afstemmen wanneer het gesprek het handigst uitkomt en kan uw kind zelf voor een gesprek intekenen.

Wij vertrouwen erop dat we hiermee – samen met uw kind – voldoende inzicht geven in wat uw kind kan, waar verbetering mogelijk is en dat we met deze ontwikkeling weer een stap dichterbij het eigenaarschap van de kinderen komen.
Daarnaast zullen we altijd scherp blijven op vroegtijdig contact wanneer uw kind zich anders ontwikkelt dan verwacht.
Heeft u zelf vragen, schroom dan niet om contact op te nemen met de leerkracht van uw kind.

NIEUWS

 • GEPLAATST OP 16 SEPTEMBERBakelpraatje 1, jaargang 2021-2022

  Op vrijdag 10 september 2021 is het 1e Bakelpraatje van dit schooljaar verschenen. Heeft u […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 6 SEPTEMBERWe zijn weer begonnen!

  Vandaag is het nieuwe schooljaar gestart. Wat fijn om iedereen weer terug te zien. We […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 19 JULIBakelpraatje 14

  Op maandag 19 juli 2021 is het 14e en tevens laatste Bakelpraatje van dit schooljaar […]

  Lees meer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wilt u onze nieuwsbrief digitaal ontvangen? Geef dan hieronder uw e-mailadres op.

Daltonbasisschool de Bakelgeert

Stationsweg 40
5831CR
Boxmeer

T: 0485-573386
E: directie.bakelgeert@optimusonderwijs.nl

Daltonbasisschool de Bakelgeert

Stationsweg 40
5831CR Boxmeer
BEL Daltonbasisschool de Bakelgeert MAIL Daltonbasisschool de Bakelgeert

VOLG Daltonbasisschool de Bakelgeert OOK OP SOCIAL MEDIA!

OF DOWNLOAD ONZE APP IN DE APPSTORE / PLAYSTORE