Dalton: een lerende school

Als Daltonschool zijn we continu in ontwikkeling. Is het niet op basis van de kernwaarden, dan proberen we onze kennis op andere belangrijke gebieden te vergroten. Met kennis doen we immers een referentiekader op om problemen op te lossen, onderwerpen in een context te kunnen zien en lering te trekken uit het verleden. Dat is een van de redenen waarom kennis bij ons een belangrijke plaats in de school inneemt. Op de Correspondent stond hierover een mooi artikel van Johannes Visser (geen familie van Paula).

Experimenteren is voor ons een manier om de opgedane kennis in de praktijk uit te proberen. Bij experimenteren hoort dat het experiment slaagt, of niet. En dat ‘Of niet’ is soms best pittig. We kunnen het van onszelf niet zomaar accepteren dat iets mislukt. Hoe ga je dan met die teleurstelling om?
Daar raken we meteen ook het persoonlijke stuk. Je hebt iets voor ogen, wilt daarmee aan de slag, maakt (indien nodig) een plan, bedenkt wat je minstens wilt bereiken en dan ga je aan het werk. En dan blijkt het niet te werken, of maar ten dele. Is het nog te redden of moeten we er dan vooral lering uit trekken?

Onze voormalige collega Frank Reinders zei weleens: “FAIL (fout) betekent: First Attempt In Learning!” (eerste poging om iets te leren). Hij bedacht dit niet zelf, maar het helpt wel om je daarvan bewust te zijn. En dit te oefenen, want fouten maken doet soms ook zeer.

Gelukkig kennen we ook succesverhalen, zoals de Daily Mile.
Bart heeft daarmee onze school landelijk op de kaart weten te zetten. Zodanig zelfs, dat hij afgelopen dinsdag bij de Koning en Koningin op de thee mocht. Hij heeft hier zijn bevindingen neergezet.

Zo zie je maar, het ene experiment pakt goed uit, voor het andere moet je flink je best doen en werkt het nóg niet.

 

Bron
Visser, J. (2017, 10 januari). Juist nu je alles kunt googelen, moet onderwijs over kennis gaan. Geraadpleegd op 20 januari 2017, van https://decorrespondent.nl/5972/juist-nu-je-alles-kunt-googelen-moet-onderwijs-over-kennis-gaan/228874146908-1dc9975e

NIEUWS

 • GEPLAATST OP 16 SEPTEMBERBakelpraatje 1, jaargang 2021-2022

  Op vrijdag 10 september 2021 is het 1e Bakelpraatje van dit schooljaar verschenen. Heeft u […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 6 SEPTEMBERWe zijn weer begonnen!

  Vandaag is het nieuwe schooljaar gestart. Wat fijn om iedereen weer terug te zien. We […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 19 JULIBakelpraatje 14

  Op maandag 19 juli 2021 is het 14e en tevens laatste Bakelpraatje van dit schooljaar […]

  Lees meer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wilt u onze nieuwsbrief digitaal ontvangen? Geef dan hieronder uw e-mailadres op.

Daltonbasisschool de Bakelgeert

Stationsweg 40
5831CR
Boxmeer

T: 0485-573386
E: directie.bakelgeert@optimusonderwijs.nl

Daltonbasisschool de Bakelgeert

Stationsweg 40
5831CR Boxmeer
BEL Daltonbasisschool de Bakelgeert MAIL Daltonbasisschool de Bakelgeert

VOLG Daltonbasisschool de Bakelgeert OOK OP SOCIAL MEDIA!

OF DOWNLOAD ONZE APP IN DE APPSTORE / PLAYSTORE