Groep 7/8

IVN Bodemonderzoek

Tijdens het eerste Da Vinci thema in groep 7/8 leren de kinderen o.a. over het ontstaan van de aarde en de veranderingen in de loop der miljoenen jaren. Om te ervaren, dat de aarde nog steeds in beweging is, zijn we, in samenwerking met IVN, met de leerlingen naar het bos geweest en hebben daar bodemonderzoek verricht. De leerlingen ontdekten dat de bodem uit lagen bestaat die jaar na jaar opgebouwd worden en in de loop der tijd aan veranderingen onderhevig zijn. (zie voor meer foto’s My Album)

 

 

Oudste diersoorten

Tijdens het eerste Da Vinci thema van dit schooljaar in groep 7/8 wordt het ontstaan van de aarde en het ontstaan van het leven op aarde behandeld. We leerden dat o.a. algen, kwallen, sponzen, krabben en sommige vissen al miljoenen jaren bestaan. Ook de schildpad bestaat al ongeveer 200 miljoen jaar. Reden om dit dier met een knutselwerk te vereren.

 

Boekbesprekingen

Lezen vinden wij op de Bakelgeert erg belangrijk. Niet alleen de leerkrachten motiveren de leerlingen om boeken te lezen, ook de leerlingen worden er toe aangezet om elkaar te motiveren en elkaar te informeren over leuke, leerzame, grappige of spannende boeken. Dit doen we in groep 7/8 o.a. door middel van de ‘boekenbeurs’. Drie kinderen houden tegelijkertijd een boekbespreking. Vooraf krijgen ze een minuut om hun boek kort te introduceren en hun klasgenoten nieuwsgierig te maken. Vervolgens maken deze laatsten hun keuze en wonen ze twee van de drie besprekingen bij.

 

 

Zoeken naar boekenvrienden

Tijdens de kinderboekenweek rondom het thema ‘Vriendschap’ gingen de leerlingen van de Bakelgeert op zoek naar boekenvrienden in kinderboeken.

 

 

 

 

 

 

Haka

Kortsluitingen op De Bakelgeert staan in het teken van onze wereldverkenningsmethode Da Vinci. Omdat groep 7/8 in de wereld van de Maori’s was gedoken, wilden wij tijdens de presentaties aan elkaar de haka laten zien. De haka is een oude oorlogsdans van de Maori’s, wereldberoemd door de All Blacks, Nieuw Zeelands nationale rugbyteam, dat deze dans vooraf aan elke wedstrijd uitvoert. In voorbereiding op het optreden schilderden de leerlingen hun eigen haka shirt.

 

 

Interview

Een van de taalopdrachten was het afnemen van een interview. De moeilijkheid daarvan was het stellen van open vragen en proberen door te vragen. Enthousiast gingen de leerlingen van groep 7/8 aan de slag.

Voorbeelden van vragen waren: Met wie zou je een dagje willen ruilen en waarom?  Hoe wil je dat andere mensen je zien? Hoe ziet je leven er over tien jaar uit? Wat zou je aan de wereld willen veranderen? Waar kun je echt van balen? Wat maakt jou gelukkig?

 

 

 

Da Vinci in groep 7/8

In groep 7/8 zijn we dit schooljaar gestart met het Da Vinci thema ‘De Maori’. Het thema begint helemaal in het begin, toen er nog geen heelal en geen sterren en planeten waren. Nieuwsgierig gingen we van daar uit op zoek naar het ontstaan van alles. In groepjes bestudeerden we de scheppingsverhalen van diverse volkeren en presenteerden we die vervolgens aan elkaar. Daarna volgde de wetenschappelijk onderlegde versie van de oerknal, het samenklonteren van atomen en het ontstaan van Pangea. We leerden over de energie binnen in de aarde, het ontstaan van continenten en de kracht van een vulkaan. We ontdekten dat Nieuw-Zeeland een van de jongste en laatst bevolkte landen is, namen een duik in de cultuur van de Maori en maakten kennis met oa. de hangi, de hongi en de toi moko. We ontwierpen tatoeages, maakten schildpadden van papier maché, creëerden oersoep en we leerden de maori haka dans van Nieuw-Zeelands All Blacks. Na de herfstvakantie gaan we met ontdekkingsreizigers op reis en maken we kennis met Darwin en zijn evolutietheorie.

 

Kamp Geijsteren groep 8

Met veel plezier kijken we terug op drie prachtige dagen kamp in Geijsteren. Bij vertrek hadden velen van ons stiekem wel wat kriebeltjes in de buik, maar het werd een fantastisch kamp; mooier hadden we niet kunnen wensen. Relaxed voor de leiding en uitdagend, verbindend en heerlijk vermoeiend voor de kinderen. Wat hebben we gespeeld, gelachen, gewerkt en gespetterd in de beek. En wat hebben we geboft met het weer.

Geniet van de sfeervolle beelden van oa. onze scheepswerf, het spelen in de beek, de botenrace, het hutten bouwen, de gezelligheid aan tafel en de nachtelijke prankactie met scheerschuim, confettikanonnen en lipstick.

Bij deze nogmaals een welgemeend dank je wel aan alle ouders die meegeholpen hebben om Kamp Geijsteren 2018 tot een onvergetelijk succes te maken.

Voor de foto’s, klik op de link van myalbum: https://myalbum.com/nl

 

NIEUWS

 • GEPLAATST OP 14 FEBRUARIBakelpraatje 8

  Vandaag is een nieuwe uitgave van het Bakelpraatje verschenen. Heeft u het Bakelpraatje niet ontvangen, […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 31 JANUARIVerkort jaarverslag Optimus Primair Onderwijs

  Vandaag hebben alle ouders het verkort jaarverslag 2019 van Optimus Primair Onderwijs via Parro ontvangen. […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 24 JANUARIBakelpraatje 7

  Vandaag is een nieuwe uitgave van het Bakelpraatje verschenen. Heeft u het Bakelpraatje niet ontvangen, […]

  Lees meer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wilt u onze nieuwsbrief digitaal ontvangen? Geef dan hieronder uw e-mailadres op.

Daltonbasisschool de Bakelgeert

Stationsweg 40
5831CR
Boxmeer

T: 0485-573386
E: directie.bakelgeert@optimusonderwijs.nl

Daltonbasisschool de Bakelgeert

Stationsweg 40
5831CR Boxmeer
BEL Daltonbasisschool de Bakelgeert MAIL Daltonbasisschool de Bakelgeert

VOLG Daltonbasisschool de Bakelgeert OOK OP SOCIAL MEDIA!

OF DOWNLOAD ONZE APP IN DE APPSTORE / PLAYSTORE