Groep 4/5

Sinterklaassfeer

Juf Damiët heeft met de kinderen mooie Sintjes en Pietjes geknutseld. Er hangt een gezellige Sinterklaassfeer bij ons op de gang:

 

 

 

 

 

Nu wachten we vol spanning af of Sinterklaas ons komt bezoeken op 5 december!

 

Rekenen met pepernoten

Vorige week heeft groep 5 delen met rest geleerd. Dat was nog best pittig. Om dat nog eens te herhalen, hebben we dit vandaag met pepernoten, schuimpjes, cadeautjes, tumtum en taai taai nog eens geoefend. De kinderen van groep 4 hebben ook mee gedaan en hadden een goede inbreng.

Het groepje dat het snelst klaar was, kreeg een uitdagende som: 154 pepernoten delen door 25 kinderen! De ‘rest’ van deze opdracht mochten zij in het groepje verdelen.

Kringloop van het water

Het nieuwe thema van Da Vinci gaat over weer en water. Een belangrijk onderdeel daarbij is de kringloop van het water. De kinderen hebben geleerd dat water verdampt, dan opstijgt en weer condenseert. Als de druppels in de wolken te zwaar worden, komt het als neerslag (regen, hagel, sneeuw) weer naar de aarde. Het valt op het land en wordt dan grondwater of valt in de zee, een meer of rivier. Dan is de cirkel rond en begint alles weer opnieuw.

mini waterkringloop in een zakje

Werken met de chrome-books

In tweetallen vullen de kinderen in wat zij al weten van het onderwerp

We gebruiken de chrome-books in de klas niet alleen om met Snappet te werken, maar ook om andere opdrachten mee te doen. Zo kunnen we tegelijk een soort woordweb maken, bijvoorbeeld over het thema van Da Vinci: weer en water. De vraag was: Wat weten jullie over het onderwerp ‘weer en water’? De kinderen hebben met menti.com heel snel laten zien wat zij al allemaal weten over dit onderwerp. Hoe groter het woord op het bord was, hoe vaker het genoemd is.

Welkom Ahmad!

Maandag is Ahmad bij ons in de klas gekomen. We hebben hem goed opgevangen in de klas: hij kan nog niet zo goed Nederlands spreken, maar met handen en voeten kunnen we hem toch al heel goed helpen.

Ahmad kan heel goed voetballen. Hij kan ook al heel goed met het chrome-book werken. We hopen dat hij snel wat meer Nederlandse woorden leert. Wij gaan hem in ieder geval zo goed mogelijk helpen!

De jongens voetballen gezellig samen op het panna-veld.

 

Mindmap ‘Lang geleden’

Vandaag hebben we het thema ‘Lang geleden’ afgerond. Dinsdag hebben we met een Kahoot een soort toets gedaan, vandaag hebben we de mindmap afgemaakt.

Het was de eerste keer dat we een mindmap hebben gemaakt en het ging eigenlijk heel goed! Heel fijn dat we op deze manier een soort samenvatting van het thema hebben.

Volgende week starten we met het volgende thema: ‘Weer en water’.

 

Baklezen

In groep 4/5 zijn we nu een paar weken bezig met ‘baklezen’. Kinderen oefenen het technisch lezen elke ochtend in een soort leescircuit. Elke dag lezen ze uit een andere bak en elke bak heeft een ander soort leesmateriaal of opdracht. Zo lezen kinderen strips, informatieboeken en gewone leesboeken. Maar ze oefenen ook met duolezen, lezen bij de juf en theaterlezen. De kinderen die theaterlezen hebben geoefend, krijgen de kans om hun stukje voor de klas te laten horen. Bijna elke dag hebben we wel een groepje kinderen dat onder het fruit eten hun theatertekst wil voordragen!

Na een paar weken zal de inhoud van de bakken veranderen, zodat de kinderen veel verschillende soorten teksten oefenen en ze gemotiveerd blijven.

Spreekbeurt en boekendoos

Inmiddels hebben alle kinderen hun spreekbeurt en boekendoos gepland. We hebben al mogen genieten van een boekendoos van Daphne en Lynn. Jip heeft zijn spreekbeurt gedaan over Donald Duck. De klas was erg onder de indruk, vooral van zijn Powerpoint.

Tussen de herfst- en kerstvakantie zullen Alistair, Stacey, Sascha, Daphne, Lynn, Xavi en Robin hun spreekbeurt houden. We krijgen informatie over verschillende onderwerpen, van de processierups tot dino’s en van Apple tot de beugel.

Ali, Janneke en Tijn presenteren in de periode tussen de herfst- en kerstvakantie hun boekendoos. Het is nog een verrassing welke boeken zij gekozen hebben.

Hunnebed

In onze groep zijn we met Da Vinci bezig met het thema ‘Lang geleden’. De kinderen hebben een tijdlijn gemaakt van hun eigen leven, maar leren ook al heel veel over de prehistorie: hoe is de aarde ontstaan, hoe leefden de mensen heel lang geleden, wat zijn hunebedden enz.

Deze week kwamen we bij de taalles van groep 5 een stukje tekst tegen wat hier mooi bij past: het was een les over zelfstandig naamwoorden, meervoud, enkelvoud en hoofdletters. De kinderen zagen heel snel dat zij de inhoud van het stukje tekst herkenden: het ging over de hunebedden in Borger!

Dit filmpje over hunebedden hebben we met de groep gekeken:

Hoe werd een hunebed gebouwd?

Leerlingenraad

Een aantal weken geleden kwamen de kinderen van de leerlingenraad in onze groep om te vertellen wie ze zijn en wat ze doen. Zo mogen ze bijvoorbeeld meedenken over het nieuwe speelplein.

Voor groep 4 zit er op dit moment nog niemand in de leerlingenraad. Daarom hebben we verkiezingen gehouden. Er waren 3 kandidaten. Zij hebben kort verteld waarom zij graag in de leerlingenraad willen. Hierna mochten de kinderen van de klas met echte stembriefjes op hun kandidaat stemmen. In de klas hebben we een soort stemhokje gemaakt.

Samen met Kate, lid van de leerlingenraad voor groep 5, heb ik de stemmen geteld. Het was echt spannend! Uiteindelijk had Lynn de meeste stemmen en is zij gekozen voor de leerlingenraad voor groep 4!

NIEUWS

 • GEPLAATST OP 14 FEBRUARIBakelpraatje 8

  Vandaag is een nieuwe uitgave van het Bakelpraatje verschenen. Heeft u het Bakelpraatje niet ontvangen, […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 31 JANUARIVerkort jaarverslag Optimus Primair Onderwijs

  Vandaag hebben alle ouders het verkort jaarverslag 2019 van Optimus Primair Onderwijs via Parro ontvangen. […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 24 JANUARIBakelpraatje 7

  Vandaag is een nieuwe uitgave van het Bakelpraatje verschenen. Heeft u het Bakelpraatje niet ontvangen, […]

  Lees meer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wilt u onze nieuwsbrief digitaal ontvangen? Geef dan hieronder uw e-mailadres op.

Daltonbasisschool de Bakelgeert

Stationsweg 40
5831CR
Boxmeer

T: 0485-573386
E: directie.bakelgeert@optimusonderwijs.nl

Daltonbasisschool de Bakelgeert

Stationsweg 40
5831CR Boxmeer
BEL Daltonbasisschool de Bakelgeert MAIL Daltonbasisschool de Bakelgeert

VOLG Daltonbasisschool de Bakelgeert OOK OP SOCIAL MEDIA!

OF DOWNLOAD ONZE APP IN DE APPSTORE / PLAYSTORE