Dalton: de visitatie

Op 29 mei ontvingen wij de visitatiecommissie van de Nederlandse Daltonvereniging (NDV). De NDV controleert op zo’n moment of de school het predicaat Dalton nog mag voeren.
Sterker nog: Als de visitatiecommissie is geweest – en de school voldoende of goed beoordeelt, vindt de inspectie het niet nodig om de school te bezoeken. Zij vertrouwt dan op de uitslag van het visitatiebezoek. Er hangt dus nogal wat van af.

We waren er dan ook helemaal klaar voor om de commissie te ontvangen. Met het vertrouwen dat het zou lukken, omdat we met zijn allen heel bewust voor Dalton gaan.

De kinderen startten, zoals gewoonlijk, met hun taak.
Ze zochten hun leesmaatjes op en lazen op de tribune of werkten zelfstandig in de klas. In verschillende groepen bespraken leerkrachten met individuele kinderen hun leerdoel. En de commissie liep rond. Keek in groepen, sprak met individuele kinderen en noteerde wat zij zag.
Ze spraken afzonderlijk met de directeur, de daltoncoördinator, het staflid Onderwijs van het bestuur van Optimus, ouders van de MR en de kinderen van de leerlingenraad.

Nadat ze hun bevindingen met elkaar hadden vergeleken, velden ze hun oordeel. Vervolgens werden de directeur en de daltoncoördinator bij de commissie ontboden. Zij werden als eerste geïnformeerd over de bevindingen en de aanbevelingen. Daarna was het team aan de beurt.

In vergelijking met de vorige visitatie (februari 2012) heeft de Bakelgeert de aanbevelingen ter harte genomen en deze goed neergezet.
Het ging hierbij om:

 • een doorgaande lijn in de taak van groep 1 t/m 8;
 • het borgen van daltonbeleid in het daltonboek;
 • de certificering van alle leerkrachten voor Dalton – de opleiding daarvoor hebben wij in 2015 als team afgerond. Nieuwe leerkrachten zullen deze opleiding volgend schooljaar volgen.

De commissie is van mening dat De Bakelgeert een goede daltonbasis heeft. Ze hebben (zelfs in groep 1!) kinderen gezien die goed zelfstandig werken. Maar ook in staat zijn samen probleempjes op te lossen. De kinderen kunnen verantwoordelijkheid dragen voor de plek waar ze werken en zijn daar gericht bezig.

Leerkrachten zijn goed in staat om de kinderen te zien zoals ze zijn en gunnen hen hun eigenheid. Ze spelen daar zoveel mogelijk op in, ze geven ruimte waar mogelijk en sturen bij waar nodig. Leerkrachten passen hun lesgeven aan het kind aan.

Natuurlijk had de commissie ook aanbevelingen.
De kernwaarde reflectie, waar wij dit schooljaar mee bezig zijn – met behulp van het portfolio, kan verder worden verdiept. Door kinderen voor, tijdens en na het werken te vragen hoe het gaat, leren zij steeds een beetje beter reflecteren. En voor de daltoncoördinator is de opleiding daartoe aan te bevelen.

Deze onderwerpen stonden al op de agenda van het team. Het was dan ook geen verrassing dat deze aanbevelingen uit de visitatie rolden.
Daarom zijn wij erg trots dat onze licentie verlengd is voor 5 jaar!

 

NIEUWS

 • GEPLAATST OP 16 OKTOBERPrettige herfstvakantie

  Het team van de Bakelgeert wenst alle leerlingen en ouders/verzorgers een welverdiende herfstvakantie toe! Op […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 16 OKTOBERBakelpraatje 3

  Vandaag is het derde Bakelpraatje van dit schooljaar verschenen. Heeft u het Bakelpraatje niet ontvangen, […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 16 OKTOBERAangepaste maatregelen COVID-19

  Deze week heeft de regering nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van COVID-19 tegen te […]

  Lees meer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wilt u onze nieuwsbrief digitaal ontvangen? Geef dan hieronder uw e-mailadres op.

Daltonbasisschool de Bakelgeert

Stationsweg 40
5831CR
Boxmeer

T: 0485-573386
E: directie.bakelgeert@optimusonderwijs.nl

Daltonbasisschool de Bakelgeert

Stationsweg 40
5831CR Boxmeer
BEL Daltonbasisschool de Bakelgeert MAIL Daltonbasisschool de Bakelgeert

VOLG Daltonbasisschool de Bakelgeert OOK OP SOCIAL MEDIA!

OF DOWNLOAD ONZE APP IN DE APPSTORE / PLAYSTORE